Vintage Manouche gitaren

Manouche gitaren zijn gitaren speciaal gemaakt voor gypsy jazz muziek.  De bekende Italiaans/Franse bouwer is natuurlijk Maccaferri die gitaren ontwierp/bouwde voor Selmer voor de 2e WO. Er waren echter tal van bouwers vooral in Frankrijk in de jaren '50 en '60 die manouche gitaren bouwden naar eigen ontwerp. Manouche gitaren hebben meestal een zwevende brug (floating bridge) met staart stuk (tailpiece) en voorzien van semi Nylon/stalen snaren (meestal van het merk Argentine). Bebalking top is ladderbraced met een meestal gelamineerde zij-en achterkant met licht bolling.

Patenotte manouche gypsy jazz gitaar type 250

Patenotte manouche gypsy jazz gitaar
Patenotte manouche gypsy jazz gitaar

Deze Patenotte manouche gypsy jazz gitaar is gemaakt in Mattaincourt vlakbij het stadje Mirecourt in de Vogezen, het centrum voor snaarinstrumenten in Frankrijk, in de jaren '50/'60. Veel bouwers kwamen er vandaan die in grote getale zowel low-end als high-end manouche jazz en klassieke gitaren bouwden. Deze Patenotte gitaar (type 250) zit er qua gebruik van materialen en bouw een beetje tussenin en is qua sound wat je van een Gypsy gitaar mag verwachten: luid, droog, warm en toch spetterend. Kan dus een mooi alternatief zijn voor de dure vintage Manouche gitaren. Klankkast is gemaakt van massief Spruce met een massieve Esdoorn achter-en zijkanten. De achterkant is gevlamd en licht donkerbruin gebeitst volgens mij origineel ( ik zag het bij meerdere gitaren van dit model). Ook de c-profiel hals is gemaakt van licht gevlamd esdoorn. De hals is vrij stevig en breed ( nut 46 mm breed). Originele mechanieken, tailpiece en brug. Houten brug is getopt met een nieuw benen beentje. Zwarte celluloid slagplaat is mooi ingelegd. Ik heb de toets opnieuw gefret en de toets een lichte radius gegeven voor betere bespeelbaarheid. Voorzien van ball-end Savarez Argentine snaren. Tailpiece en brug evt in overleg om te bouwen naar een Selmer type.

prijs: € 1.250,00 (incl. 21% BTW)

Klassiek model Manouche gitaar Jacques Camurat

Jacques Camurat klassieke/Maniuche gitaar jaren '60
Jacques Camurat klassieke/Maniuche gitaar jaren '60

Dit is een Klassieke/Manouche gitaar met als label "Jacques Camurat Paris". Jacques Camurat was eigenlijk een vioolbouwer en had een winkel/atelier in Parijs. Hij liet echter veel instrumenten voor de kleinere beurs bouwen waarschijnlijk in Mirecourt ( centrum voor strijk- en tokkel instrumenten in de Vogezen). Afgaand op mechanieken en stijl denk ik dat deze gitaar in de jaren 60 is gebouwd. Zo is er nog Rio palissander hout gebruikt voor de toets (opnieuw gefret) bijvoorbeeld (vanaf circa 1970 mocht deze houtsoort niet meer worden verhandeld). Ik heb bij deze gitaar gekozen voor een manouche setup met Savarez/Argentine/stalen snaren en tailpiece. Ik vond de massieve spruce/vuren top te zwaar gebouwd qua balkjes binnenin voor een klassieke gitaar. Origineel palissander zadel was ook 2 x zo hoog als bij een klassieke gitaar dus ik durfde het experiment wel aan. Het heeft bijzonder goed uitgepakt met een mooi droge luid klinkende, warme, richting manouche gitaargeluid. Originele Franse mechanieken draaien de andere kant op dan normaal dus dat is even wennen. De klankkast is gemaakt van gelamineerd Mahonie (klankkast wordt meestal gelamineerd bij de mouche gitaren). Hals is verder nog voorzien van een nieuwe benen nut en zadel van nieuw benen zadelbeentje.

prijs: € 750,00 (incl. 21% BTW)