Vintage mandolines

De mandolines die ik restaureer en verkoop zijn:

Bolmandolines (van Italiaanse en Amerikaanse bouwers). Deze mandolines met een bolle achterkant waren erg populair in de eerste helft van de vorige eeuw in tal van mandoline-orkesten.

Amerikaanse A-style, F-style archtop mandolines hebben net als de archtop gitaren een bolle boven- en achterkant. Archtop mandolines worden veel bespeeld in de folk, country, bluegrass en oldtimey muziek.     

Flattop mandolines met een platte boven- en achterkant. Zij worden veel gebruikt in folkmuziek

Alle mandolines zijn gerestaureerd, speelklaar en voorzien van nieuwe snaren. Ik probeer de mandolines bij restauratie zo origineel en authentiek mogelijk te houden. Alleen voor de verbetering van de bespeelbaarheid maak ik de hals soms wat dunner, geef ik de toets een radius en wordt bijvoorbeeld de mandoline voorzien van nieuwe (retro) tuners.

Kay kraft A style Mandoline

Kay Kraft mandoline
Kay Kraft mandoline

Kay kraft Mandoline gemaakt eind jaren dertig begin veertig Chicago USA. Mandoline heeft een massieve spruce top met een esdoorn gelamineerde body. Tuners, tailpiece en zwarte celluloid slagplaat (niet op de foto) zijn origineel. Mooie sunburst roodbruine lak ziet er nog goed uit voor zijn leeftijd. Op de hals is de lak wel wat versleten door het vele spelen maar dat is net mooi en voelt heel lekker. Nek is trouwens gereset zodat je weer wat meer hoogte krijgt (en daardoor meer volume) bij de brug. Frets zijn opnieuw gedressed. Verstelbare Palissander brug heb ik getopped met been voor iets luidere meer punchy toon. Ideaal voor bluegrass en old timey music.

prijs: € 450,00 (incl. 21% BTW)

Silvertone A-style Mandoline 1942

Silvertone A-style mandoline 1942
Silvertone A-style mandoline 1942

Dit is een Silvertone archtop A-style Mandoline gemaakt in 1942 door de Harmony Fabriek (Chicago, USA). Het housebrandmerk van Harmony 'Supertone' werd 'Silvertone' zo rond 1940. Massieve spruce top met verder massief berken/esdoorn body. Degelijke originele Waverly tuners werken nog prima. Tailpiece en brug zijn ook origineel. Ik heb een lichte redress gedaan van de frets voor goede bespeelbaarheid. Mooie rechte hals met lage actie van de snaren (hoogte is verstelbaar bij de brug). Sunburst Lak (met faux esdoorn streepjes) ziet er nog erg goed uit afgezien van wat krasjes. Mooi geluid met best redelijke chop

prijs: € 495,00 (incl. 21% BTW)

Bruno ''the Vernon" Mandoline jaren '20

Bruno's "The" Vernon flattop mandoline
Bruno's "The" Vernon flattop mandoline

Deze flattop mandoline is waarschijnlijk gemaakt door Lyon & Healy jaren '20 en gedistribueerd door Bruno New York. Mooie vuren/spruce top met Mahonie klankkast. Ebben toets heb ik opnieuw gefret om hem weer goed bespeelbaar te krijgen. Tailpiece, slagplaat, mechanieken (werken nog soepel) zijn origineel. Brug heb ik nieuw gemaakt van ebben getopt met been. Afgezien van wat slijtage hier en daar ziet de lak er nog goed uit. De oude afdruk waar de brug stond zie je ook nog wel (brug stond verkeerd). Super mooie woody, resonante en luide sound/"bark""die kan wedijveren met menig archtop mandoline. Ongelooflijk dat het uit zo'n klein klankkastje komt.

prijs: € 625,00 (incl. 21% BTW)

Stradolin A-style Mandoline jaren 30

Stradolin A-style mandoline jaren '30
Stradolin A-style mandoline jaren '30

'If you can't afford a gibson buy a Stradolin' schijnt Bill Monroe ooit gezegd te hebben en dat is bij deze jaren 30 A-style mandoline ook helemaal waar. Zeer resonante, woody sound met flinke chop die zeker niet onder doet voor een Gibson a-style mandoline. Met de 9 fret 'to the body' hals zit de brug wat meer in het midden van de klankkast dan bijvoorbeeld de f-style mandoline. Massieve Spruce donkerbruine gebeitste top met massieve sunburst Esdoorn body (bookmatched achterkant, latere Stradolins uit de jaren vijftig zijn wel vaak gelamineerd). Rio Palissander toets waarvan de frets zijn ge'redressed' speelt heel licht met lage actie van de snaren. Actie is met originele palissander verstelbare brug zelf in te stellen. Waverly Tuners, tortoise celluloid slagplaat en staartstuk met celluloid zijn ook origineel. Lak ziet er nog redelijk uit voor deze bijna 90 jarige. Hier en daar zijn er natuurlijk wat gebruiksporen en over de hele klankkast behoorlijk wat craquelé . 2 barsten achter de brug in top zijn gestabiliseerd met stukjes vuren hout aan de binnenkant. Enfin mooie Bluegrass/old time music mandoline.

prijs: € 825,00 (incl. 21% BTW)