Vintage mandolines

De mandolines die ik restaureer en verkoop zijn:

Bolmandolines (van Italiaanse en Amerikaanse bouwers). Deze mandolines met een bolle achterkant waren erg populair in de eerste helft van de vorige eeuw in tal van mandoline-orkesten.

Amerikaanse A-style, F-style archtop mandolines hebben net als de archtop gitaren een bolle boven- en achterkant. Archtop mandolines worden veel bespeeld in de folk, country, bluegrass en oldtimey muziek.     

Flattop mandolines met een platte boven- en achterkant. Zij worden veel gebruikt in folkmuziek

Alle mandolines zijn gerestaureerd, speelklaar en voorzien van nieuwe snaren. Ik probeer de mandolines bij restauratie zo origineel en authentiek mogelijk te houden. Alleen voor de verbetering van de bespeelbaarheid maak ik de hals soms wat dunner, geef ik de toets een radius en wordt bijvoorbeeld de mandoline voorzien van nieuwe (retro) tuners.

Harmony Monterey Mandoline eind jaren '40/begin '50

Harmony Monterey madoline jaren 40/begin '50
Harmony Monterey madoline jaren ''40/begin '50

Mooie A-style Monterey Mandoline (H417) gemaakt door Harmony (Chicago, USA) ws in de jaren '40, misschien begin jaren '50. Helaas staat er geen zichtbaar/leesbaar datum stempel in de kast. Massieve fijnjarige 'spruce' top (waarschijnlijk redspruce) met een esdoorn/berken klankkast. Sunburst finish/lak ziet er nog geweldig uit. Ik heb de rio palissander toets ge'refret' waardoor ie weer licht speelt zonder aanlopen en weer jaren er tegenaan kan. Robuste originele open waverly tuners werken nog prima. Draaien wel altijd wat aan de stroeve kant . De verstelbare 'compensated' palissander brug en staartstuk zijn origineel. Deze Harmony H417 heeft luide warme sound met flinke punch en chop

prijs: € 595,00 (incl. 21% BTW)

Kay kraft A style Mandoline

Kay Kraft mandoline
Kay Kraft mandoline

Kay kraft Mandoline gemaakt eind jaren dertig begin veertig Chicago USA. Mandoline heeft een massieve spruce top met een esdoorn gelamineerde body. Tuners, tailpiece en zwarte celluloid slagplaat (niet op de foto) zijn origineel. Mooie sunburst roodbruine lak ziet er nog goed uit voor zijn leeftijd. Op de hals is de lak wel wat versleten door het vele spelen maar dat is net mooi en voelt heel lekker. Nek is trouwens gereset zodat je weer wat meer hoogte krijgt (en daardoor meer volume) bij de brug. Frets zijn opnieuw gedressed. Verstelbare Palissander brug heb ik getopped met been voor iets luidere meer punchy toon. Ideaal voor bluegrass en old timey music.

prijs: € 495,00 (incl. 21% BTW)

Blonde Kay A-style Mandoline jaren '40

Blonde Kay A-style Mandoline begin jaren '40
Blonde Kay A-style Mandoline begin jaren '40

Deze Mandoline is gebouwd begin jaren '40 door Kay (Chicago USA). Helaas geen logo op de kop bij deze maar ik heb eenzelfde gezien met ingelegd paarlemoer Kay logo op de kop. Dus deze is zeker ook wat meer "high end" dan de meeste Kay mandolines uit die tijd. Kwartiers massief vuren top met celloid binding over de hele klankkast. De top heeft de bekende krassen opgelopen in zijn 80 jarig bestaan maar dat geeft de mandoline eigenlijk alleen maar meer karakter. Mooi gevlamde Esdoorn achter- en zijkanten van de klankkast zijn gelamineerd. Ik heb de palissander toets opnieuw gefret om hem goed bespeelbaar te krijgen. Ook nek reset was nodig om wat hoogte te krijgen bij de brug. Originele verstelbare Palissander brug getopt met been. Originele tailpiece (cloud vorm) en Kluson mechanieken met cream knopjes (werken nog prima). Sprankelende woody sound met goede chop ideaal voor bluegrass of oldtimey music

prijs: € 675,00 (incl. 21% BTW)

Levin folk flattop mandoline 412 1937

Levin folk flattop mandoline model 412 1937
Levin folk flattop mandoline model 412 1937

Levin flattop mandoline model 412, made in Sweden. Levin mandolines zijn makkelijk te dateren. Het Serienummer staat boven op de kop nl 104630 en deze is gemaakt in 1937. Goed gebouwd met massieve materialen: Sparren , sunburst top met berk zij- en achterkant. Toets is van Rio Palissander. Frets zijn licht ge"dressed" zodat ie weer speelt zonder aanlopen. Alle hardware (tuners, tailpiece) is origineel met oa gecompenseerde ebben brug. Eén knopje van de tuners is vervangen. Opvallend is de relatief wat bredere nek dus iets meer plek voor je vingers. Mooi vol geluid met een goede balans tussen hoog, midden en laag

prijs: € 575,00 (incl. 21% BTW)

Stradolin A-style Mandoline jaren 30

Stradolin A-style mandoline jaren '30
Stradolin A-style mandoline jaren '30

'If you can't afford a gibson buy a Stradolin' schijnt Bill Monroe ooit gezegd te hebben en dat is bij deze jaren 30 A-style mandoline ook helemaal waar. Zeer resonante, woody sound met flinke chop die zeker niet onder doet voor een Gibson a-style mandoline. Met de 9 fret 'to the body' hals zit de brug wat meer in het midden van de klankkast dan bijvoorbeeld de f-style mandoline. Massieve Spruce donkerbruine gebeitste top met massieve sunburst Esdoorn body (bookmatched achterkant, latere Stradolins uit de jaren vijftig zijn wel vaak gelamineerd). Rio Palissander toets waarvan de frets zijn ge'redressed' speelt heel licht met lage actie van de snaren. Actie is met originele palissander verstelbare brug zelf in te stellen. Waverly Tuners, tortoise celluloid slagplaat en staartstuk met celluloid zijn ook origineel. Lak ziet er nog redelijk uit voor deze bijna 90 jarige. Hier en daar zijn er natuurlijk wat gebruiksporen en over de hele klankkast behoorlijk wat craquelé . 2 barsten achter de brug in top zijn gestabiliseerd met stukjes vuren hout aan de binnenkant. Enfin mooie Bluegrass/old time music mandoline.

prijs: € 775,00 (incl. 21% BTW)

Weymann & Sons Flattop mandoline 1928

Weymann & sons Flattop mandoline 1928
Weymann & sons Flattop mandoline 1928

Weymann & Sons was een vrij grote maker van snaar instrumenten uit Philadelphia (USA) van 1864 tot omstreeks 1940. Vooral banjo's en Mandolines zijn bekend maar ze maakten ook gitaren ( ook soms voor andere merken). Hoge kwaliteit bouw, materiaal en afwerking. Vergelijkbaar met de kwaliteit van Martins uit die tijd. Ook vaak speciale ontwerpen zoals deze Weymann mandoline uit 1928 ( nr 43115 ) met een van de zijkant bekijkend gebogen achterkant en top ( taps toelopend boven-en achterkant) Deze mandoline is in top conditie. Klein scheurtje in het Mahonie aan de achterkant is gestabiliseerd. Alles is van massief hout gemaakt ( spruce top, Honduras mahonie achter- en zijkant). Zelfs origineel ebben vast gecompenseerd bruggetje zit er nog bij. Originele Waverly mechanieken werken nog naar behoren. Celluloid slagplaat is ingelegd dat heeft ook iets sjieks. Ik heb de frets licht ge"dressed" voor de zekerheid. Door zijn gebogen top gaat deze mandoline wat meer richting archtop mandoline qua geluid dan een flattop ( eigenlijk een soort hybride mandoline) met mooi open sprankelende sound.

prijs: € 725,00 (incl. 21% BTW)