Vintage mandolines

De mandolines die ik restaureer en verkoop zijn:

Bolmandolines (van Italiaanse en Amerikaanse bouwers). Deze mandolines met een bolle achterkant waren erg populair in de eerste helft van de vorige eeuw in tal van mandoline-orkesten.

Amerikaanse A-style, F-style archtop mandolines hebben net als de archtop gitaren een bolle boven- en achterkant. Archtop mandolines worden veel bespeeld in de folk, country, bluegrass en oldtimey muziek.     

Flattop mandolines met een platte boven- en achterkant. Zij worden veel gebruikt in folkmuziek

Alle mandolines zijn gerestaureerd, speelklaar en voorzien van nieuwe snaren. Ik probeer de mandolines bij restauratie zo origineel en authentiek mogelijk te houden. Alleen voor de verbetering van de bespeelbaarheid maak ik de hals soms wat dunner, geef ik de toets een radius en wordt bijvoorbeeld de mandoline voorzien van nieuwe (retro) tuners.

Kay kraft A style Mandoline

Kay Kraft mandoline
Kay Kraft mandoline

Kay kraft Mandoline gemaakt eind jaren dertig begin veertig Chicago USA. Mandoline heeft een massieve spruce top met een esdoorn gelamineerde body. Tuners, tailpiece en zwarte celluloid slagplaat (niet op de foto) zijn origineel. Mooie sunburst roodbruine lak ziet er nog goed uit voor zijn leeftijd. Op de hals is de lak wel wat versleten door het vele spelen maar dat is net mooi en voelt heel lekker. Nek is trouwens gereset zodat je weer wat meer hoogte krijgt (en daardoor meer volume) bij de brug. Frets zijn opnieuw gedressed. Verstelbare Palissander brug heb ik getopped met been voor iets luidere meer punchy toon. Ideaal voor bluegrass en old timey music.

prijs: € 450,00 (incl. 21% BTW)

Silvertone A-style Mandoline 1942

Silvertone A-style mandoline 1942
Silvertone A-style mandoline 1942

Dit is een Silvertone archtop A-style Mandoline gemaakt in 1942 door de Harmony Fabriek (Chicago, USA). Het housebrandmerk van Harmony 'Supertone' werd 'Silvertone' zo rond 1940. Massieve spruce top met verder massief berken/esdoorn body. Degelijke originele Waverly tuners werken nog prima. Tailpiece en brug zijn ook origineel. Ik heb een lichte redress gedaan van de frets voor goede bespeelbaarheid. Mooie rechte hals met lage actie van de snaren (hoogte is verstelbaar bij de brug). Sunburst Lak (met faux esdoorn streepjes) ziet er nog erg goed uit afgezien van wat krasjes. Mooi geluid met best redelijke chop

prijs: € 495,00 (incl. 21% BTW)

Bruno ''the Vernon" Mandoline jaren '20

Bruno's "The" Vernon flattop mandoline
Bruno's "The" Vernon flattop mandoline

Deze flattop mandoline is waarschijnlijk gemaakt door Lyon & Healy jaren '20 en gedistribueerd door Bruno New York. Mooie vuren/spruce top met Mahonie klankkast. Ebben toets heb ik opnieuw gefret om hem weer goed bespeelbaar te krijgen. Tailpiece, slagplaat, mechanieken (werken nog soepel) zijn origineel. Brug heb ik nieuw gemaakt van ebben getopt met been. Afgezien van wat slijtage hier en daar ziet de lak er nog goed uit. De oude afdruk waar de brug stond zie je ook nog wel (brug stond verkeerd). Super mooie woody, resonante en luide sound/"bark""die kan wedijveren met menig archtop mandoline. Ongelooflijk dat het uit zo'n klein klankkastje komt.

prijs: € 625,00 (incl. 21% BTW)

Stradolin A-style Blonde Mandoline '40

Stradolin A-style Blonde Mandoline '40
Stradolin A-style Blonde Mandoline '40

Bill Monroe had weer gelijk met zijn uitspraak "if you cant afford a gibson buy a stradolin". Zeer resonante, woody sound met flinke chop die zeker niet onder doet voor een Gibson a-style mandoline. Massieve Spruce sunburst top met gevlamd esdoorn body. De frets zijn ge'redressed'. De wat breder dan normale hals met palissander toets is daardoor ook weer kaarsrecht en speelt mooi licht. Originele tuners, zwarte slagplaat, brug, en staartstuk. Lak ziet er nog goed uit afgezien van hier en daar wat lichte krasjes. Enfin mooie Bluegrass/old time music mandoline.

prijs: € 725,00 (incl. 21% BTW)