Vintage klassiek

Levin LG 10 klassieke gitaar 1968

Levin LG 10 1968

Dit is een eenvoudige maar mooi gemaakte Levin klassieke gitaar uit 1968. Massieve Spruce top en gevlamd Berken body met Mahonie nek. Model nr is LG 10. Serienr is 488727 en is dus gebouwd in 1968. Rio Palissander zadel en toets. Ik heb een refret gedaan van de toets want aan de oude frets was behoorlijk grof gevijld. Originele tuners werken nog prima. Nieuwe Aranjuez snaren hebben mooie lage actie waardoor gitaar licht speelt. Al met al vintage kwaliteits instapper voor de beginnende/gevorderde klassieke gitarist

Hanika Klassieke gitaar jaren '60/'70

Hanika Klassieke gitaar jaren '60/'70

Het label van deze klassieke gitaar is weg maar het is zeker een Hanika gemaakt in Duitsland jaren '60/'70. Niet alleen hoge kwaliteit hout en mechanieken maar ook de mooie bouw, rosette en model verraden dat. De firma van Helmut Hanika begon in 1953 en bestaat op dit moment nog steeds. Dit was denk ik wel het meest simpele model met massief Mahonie klankkast en massieve Spruce top (ws model 17M). Palissander zadel en toets. Toets is opnieuw gefret waardoor ie weer zonder aanlopen of rammelen speelt. Mooie licht open door mahonie klankkast wat 'mellower' geluid

Klassieke Hanika gitaar 1966

Hanika Klassieke gitaar 1966

Dit is een klassieke gitaar gebouwd door het Duitse Hanika in 1966. De firma van Helmut Hanika begon in 1953 en bestaat op dit moment nog steeds. Klankkast is gemaakt van massief Indisch palissander met massieve spruce top. Er staat geen modelnummer in maar later werd dit model nr 27 ( met indisch Palissander). Nek is van loofceder met ebben toets. Allemaal mooie klassieke 'high end' materialen. De toets heb ik opnieuw gefret. Dat was wel nodig na de vele jaren. Kop is er origineel los op gelijmd (traditionele kop-hals verbinding zoals Martin dat ook deed) maar is wel een keer herlijmd getuige wat scheurtjes in het kop fineer. Kop voelt super stevig dus dat is professioneel gedaan in het verleden. Originele Duitse mechanieken werken nog perfect. Mooi open gebalanceerd geluid.

Vicente Tatay klassieke/flamenco gitaar '50

Een kleiner model klassieke/flamenco gitaar uit de werkplaats van Vicente Tatay gemaakt in de jaren '50 in Valencia/Spanje. De klankkast is wat kleiner dan normaal maar heeft wel een normale snaarlengte/mensuur. Het gebruik van massief Noten voor de klankkast geeft de gitaar mooie bassen en een iets meer "Flamenco" droger geluid dan een normale klassieke gitaar. Massieve spruce top. Noten toets is voorzien van nieuwe frets met nieuwe kam/nut van been (51 mm breed). Ook nieuwe benen zadelbeentje. Ik weet niet helemaal zeker of de mechanieken origineel zijn maar zijn wel "period" correct en werken nog heel soepel en strak.

Hiroshi Tamura SP60 1973 Klassieke concert gitaar

Hiroshi Tamura SP60  klasssieke concert gitaar uit 1973

De Gebroeders Tamura leerde het vak van gitaren bouwen in het Spanje van de jaren '50/'60. In de jaren '60 keerden ze terug naar Japan. Hiroshi was de bekendste van de twee en had een middelgrote werkplaats in Japan tot zijn dood midden Jaren '80. Deze SP60 (originele midrange prijs van 60000 yen) is gemaakt in 1973 en gebaseerd op een bouwtekening van Ramirez. Klankkast bestaat uit massief Western red Cedar als top met achter-en zijkanten van Indisch Palissander (ws dubbel gelamineerd). Loofceder hals. Kop is voorzien van nieuwe goede kwaliteit tuners van Rubner. Ik heb een redress gedaan van de frets (ooit ge''refret") zodat ie weer speelt zonder aanlopen of buzz. Palissander zadel is voorzien van nieuwe benen beentje. Pepe Romero snaren van labella zitten er nieuw op. Er zijn tal van filmpjes op youtube om een indruk te krijgen van het geluid. Het beste is natuurlijk om de gitaar zelf even te checken bij interesse.