Vintage flattops

Flattop gitaren zijn steelstring gitaren met een platte boven- en achterkant. Meestal is de top voorzien van een X-bracing of een ladder bracing balkjespatroon. De meeste vintage flattops die ik verkoop zijn tussen 1930 en 1970 gebouwd door verschillende Amerikaanse gitaarbouwers uit die tijd.

Alle gitaren zijn gerestaureerd, speelklaar en voorzien van nieuwe snaren. Ik probeer de instrumenten bij restauratie zo origineel en authentiek mogelijk te houden. Alleen voor de verbetering van de bespeelbaarheid maak ik de hals soms wat dunner door wat af te schaven van de toets, geef ik de toets een radius en wordt bijvoorbeeld de gitaar voorzien van nieuwe (retro) tuners.

Harmony grand concert flattop H165

Mahonie top. Klankast geheel opnieuw gelakt met Nitro cellulose lak satin
Mahonie top. Klankkast geheel opnieuw gelakt met Nitro cellulose lak satin

Volledig massieve Honduras Mahonie flattop van Harmony made in Chicago, USA. Waarschijnlijk is deze Harmony in de vroege jaren 60 gemaakt. In ieder geval van na 1958 (qua model) en van voor 1966 (geen trussrod). Het model van na 1958 is beetje vergelijkbaar met het OM-model van Martin alleen wel 'ladder' braced ipv. x-braced. Rio Palissander toets en pinloos zadel (nieuwe benen zadelbeen). Originele Waverly tuners. De toets is voorzien van nieuwe frets. De hals heeft een lichte v-vorm (met nieuwe benen nut). Dat duidt ook op vroege jaren '60. Hals wel versterkt met een stalen t-bar maar is niet verstelbaar. Speelt als een zonnetje met mooie lage actie en rechte hals. Vorige eigenaar was al begonnen met het schuren van de body. Normaal doe ik dat niet zo snel maar deze gitaar is geheel opnieuw gelakt met Nitrocellulose satin lak. Ik vind de gitaar vaak mooier zonder slagplaat maar kan evt worden gemaakt naar origineel ( geen extra kosten). De gitaar is verders opvallend licht van gewicht. Mooi warm geluid met behoorlijk volume en pit ideaal voor blues fingerpick maar ook als slag gitaar klinkt ie mooi.

prijs: € 825,00 (incl. 21% BTW)

Gibson LGO 1966

Gibson LG0 1966
Gibson LG0 1966

Dit is een Gibson LG0 uit 1966 (nr 852725). De LG0 is een ladderbraced, volledig van (honduras) mahonie gemaakte gitaar. Ze werden voor het eerst gemaakt in 1958 en zijn in de jaren zestig veel verkocht als 'student' gitaar. Halverwege de jaren zestig werd het Palissander zadel enkele jaren vervangen door een top belly plastic brug die vast was gemaakt met drie bouten. Iedereen kan op zijn klompen aan voelen dat dat voor problemen zou zorgen. De plastic zadels verkruimelden en scheurde kapot in de loop der tijd zo ook bij deze. Ik heb het zadel vervangen door een nieuwe zelfgemaakte Rio palissander zadel, recht model van voor 1962 met nieuwe ebben zadelpinnen. 1 gatje van oude zadelbout is met rond stukje mahonie opgevuld. Verder ziet de lak er nog redelijk tot goed uit met de bekende kleine beschadigingen hier en daar voor een gitaar van bijna zestig jaar oud. Hals werd in de loop van de jaren zestig ook een stuk smaller met vrij brede frets. Bekende kop/hals barst (bijna nooit helemaal door) is gelijmd en steady as a rock (lijmverbinding is sterker dan hout als je goed lijmt) Frets zijn licht ge'dressed' om hals weer fijn bespeelbaar te krijgen met lage snaar actie. Verder nieuwe dichte Kluson tuners zoals op de LG1,2 en 3 (originele Japanse open tuners die er halverwege jaren zestig op kwamen zijn van mindere kwaliteit maar kunnen evt weer terug worden gezet). Originele slagplaat (niet op de foto) zit vast met 3 schroefjes maar heb ik even weggelaten voor de foto. Mooie open droge richting boxie, ladderbraced sound.

prijs: € 1.850,00 (incl. 21% BTW)

Kay K15 mini Jumbo Flattop

Kay k15 mini jumbo flattop
Kay k15 mini jumbo flattop

Early fifties Kay flattop K15 gemaakt in Chicago USA (nr K15 7327). Model klankkast gaat een beetje richting triple O ook wel mini jumbo genoemd. Massieve ladderbraced spruce top met gelamineerde esdoorn klankkast. Kay begon al in de jaren dertig te experimenteren met gelamineerd hout. C-profiel hals is vrij breed voor moderne begrippen (nut 45 mm). Toets is opnieuw gefret om hem weer perfect zonder aanlopen bespeelbaar te krijgen. Palissander zadel is voorzien van nieuwe pinnen en nieuw zadelbeentje van been. Rode sunburst lak heeft behoorlijk te lijden gehad in de loop der jaren dus die is niet meer moeders mooiste. Originele cream/witte slagplaat zit er nog bij maar heb hem even eraf gehaald voor de foto. Kop is voorzien van nieuwe 3-on-a-plate tuners van kluson dus die werken perfect. Ideale blues fingerpick gitaar met luide recht door zee sound.

prijs: € 675,00 (incl. 21% BTW)

Yamaki YW-15 Dreadnought '70

Yamaki YW-15 Dreadnought '70
Yamaki YW-15 Dreadnought '70

Het Japanse merk Yamaki is in Europa wat minder bekend. Het werd door Daion (Nagoya, Japan) gebruikt voor instrumenten die naar de VS werden geëxporteerd voornamelijk in de jaren '70/begin '80. De kop en design logo doet me ook heel erg denken aan de Suzuki/Morris gitaren uit die jaren. Ws komen velen uit dezelfde fabriek. De Yamaki YW-15 is zeker een "entry level'' Model bestaande uit een geheel gelamineerde kast. Maar zoals de Yamaha's uit die tijd wel redelijk licht en fijn gebouwd met verrassend mooi geluid. Achterkant steelt natuurlijk de show met "waterval" Mahonie. Zadel is voorzien van nieuw benen beentje en ebben zadelpinnen. Frets zijn "gedressed" waardoor ie fijn speelt zonder aanlopen of buzz met lage actie van de snaren met mooie rechte hals. Originele Japanse tuners werken nog prima maar kunnen evt worden vervangen door sjiekere.

prijs: € 495,00 (incl. 21% BTW)

Michael Jacobson-Hardy Dreadnought 1982

Handgebouwde dreadnought gitaar van Amerikaanse bouwer Michael Jacobson-Hardy uit 1982
Handgebouwde dreadnought gitaar van Amerikaanse bouwer Michael Jacobson-Hardy uit 1982

Dit is een handgebouwde Dreadnought steelstring gitaar gemaakt door de Amerikaanse bouwer Michael Jacobson-Hardy uit Massachusetts USA naar het model van Martin (ietsjes veranderd naar zijn eigen inzicht). Het is zijn 59e gitaar gemaakt in 1982. Er is niet zo heel veel over hem te vinden maar gelukkig is er een filmpje op youtube waarin hij over de bouw van zijn gitaren vertelt en zelf ook speelt. Zoals vele handbouwers gebruikt ie heel mooi massief kwaliteitshout voornamelijk gevlamd Amerikaans Esdoorn (uit de buurt waarschijnlijk) en Spruce uit Europa (Alpen waarschijnlijk). Ebben toets en zadel met nieuwe ebben pinnen en zadelbeen. Klankkast en hals is van massief gevlamd Esdoorn met Mahonie binding. Hals kan worden gesteld met verstelbare trussrod te bereiken door het klankgat. Ik heb de frets opnieuw "gedressed" om de beginnende slijtage putjes in de frets eruit te krijgen. Lak ziet er afgezien van wat kleine beschadigingen nog goed uit. Wel zijn er wat langere craquelé barsten in de top ontstaan in de loop van de tijd maar die zitten puur in de lak en dus niet in het hout. 1 kleine barst links van de toets is gestabiliseerd (3e foto). Mooie open grootse dreadnought klank (voor enig idee bekijk het filmpje)

prijs: € 1.950,00 (incl. 21% BTW)

Harmony Stella 12 string H913 1970

Harmony Stella 12 string H913 1970
Harmony Stella 12 string H913 1970

De Stella naam werd rond 1940 overgenomen door de Harmony Company (Chicago, USA) van de Oscar Schmidt Company die in 1939 bankroet ging. Harmony bleef gitaren maken met de Stella naam tot midden jaren '70 toen Harmony zelf failliet ging. De Harmony Stella's zijn altijd gemaakt van eenvoudige doch massieve materialen zoals ook bij deze: dosse gezaagd Berken zowel top, zij- en achterkant. Bij de H913 is de ladderbraced top naturel gelaten met sunburst achter en zij-kanten. De H913 heeft in tegenstelling tot de meeste moderne x-braced 12 strings een kleine OM vorm klankkast met 12 frets ''to the body' ipv 14. Toets heb ik opnieuw gefret met lichte 16 inch radius. Ook moest de hals worden gereset om weer voldoende hoogte te krijg bij het zadel (hals met trussrod was gelukkig wel mooi recht). De achterkant lag ook los toen ik hem binnen kreeg. Zo kon ik de naar mijn ogen te zware balkjes van de top wel mooi fine tunen. Al met al behoorlijk wat werk maar het resultaat mag er zijn: open, luide richting Leadbelly sound van de oude Oscar Schmidts (zie ook nog filmpje van the great Rory Gallagher met de H912). Originele waverly tuners werken nog prima (altijd wel wat stroef). Solide tailpiece is wel periode correct maar volgens mij niet origineel.

prijs: € 875,00 (incl. 21% BTW)

Levin LT-3 dreadnought 1971

Levin LT-3 1971
Levin LT-3 1971

Deze Levin LT-3 "workhorse" (nr 509760) was één van de vele dreadnought modellen die Levin maakte in de jaren zestig en de vroege jaren '70 (halverwege jaren zeventig werd het Zweedse Levin opgekocht door Martin). Vroege jaren zeventig veranderde het zadel in een normale "belly down" zadel bij de LT3. Ook de soort van "Batwing" slagplaat werd een gewone "teardrop" slagplaat (nieuw gemaakt van tortoise celluloid). De gitaar ziet er dus wat normaler , meer Martinesque uit. Licht gebouwd met massieve spruce x-braced top en mahonie hals, achter-en zijkanten. Zoals een "workhorse" betaamd heeft de lak redelijk wat te verduren gehad (wat krassen en craquelé ed) maar dat maakt hem in mijn ogen alleen maar mooier. De kop is voorzien van nieuwe butterbean mechanieken (de oude zaten er helaas niet meer op). Ik heb een refret gedaan van de palissander toets. Hals is mooi recht (voorzien van niet verstelbare T-bar) en speelt mooi licht met lage actie van de snaren. Hals is misschien wat aan de ranke kant. Wel normale breedte bij de nut (44 mm) maar wat platter.. Zadel is voorzien van nieuw benen beentje met Ebben pinnen. Ook de topkam is nieuw van been gemaakt. Deze gitaar heeft qua sound echt een "growl" en is perfecte Bluegrass flatpicking gitaar. Veel power dus maar maar ook fijn voor het lichtere werk.

prijs: € 1.250,00 (incl. 21% BTW)