Vintage flattops

Flattop gitaren zijn steelstring gitaren met een platte boven- en achterkant. Meestal is de top voorzien van een X-bracing of een ladder bracing balkjespatroon. De meeste vintage flattops die ik verkoop zijn tussen 1930 en 1970 gebouwd door verschillende Amerikaanse gitaarbouwers uit die tijd.

Alle gitaren zijn gerestaureerd, speelklaar en voorzien van nieuwe snaren. Ik probeer de instrumenten bij restauratie zo origineel en authentiek mogelijk te houden. Alleen voor de verbetering van de bespeelbaarheid maak ik de hals soms wat dunner door wat af te schaven van de toets, geef ik de toets een radius en wordt bijvoorbeeld de gitaar voorzien van nieuwe (retro) tuners.

Silvertone Flattop model 621 1965

silvertone flattop model 621 1965
silvertone flattop model 621 1965

Deze 'Harmony made' Silvertone 621 (long time running 600 series) is gebouwd midden jaren zestig, voorjaar 1965 om precies te zijn (stempel in de klankkast geeft aan S-65. S staat voor Spring/Voorjaar). Eigenlijk precies hetzelfde model als de H162 van Harmony maar dan met berken achter- en zijkanten. Kwartiers gezaagd vuren top (ladderbraced). Het originele "Ebonized" esdoorn zadel is vervangen door een homemade kopie van Rio Palissander en dat is alleen maar een upgrade omdat de originele zadels vaak breken ( "ebonizing" maakt het hout vaak erg bros). Zadel is verder voorzien van ebben zadelpinnen en nieuw benen beentje. Hals is mooi recht ( met lage actie van de snaren) en heeft een vaste stalen niet verstelbare trussrod. De ebonized toets is voor zien van nieuwe frets en kan er weer 25 jaar tegenaan. Originele Waverly tuners en witte slagplaat (niet op de foto). Zwarte/bruine sunburst lak ziet er nog best goed uit voor zijn leeftijd. Hier en daar wat kleine beschadigingen. Direkt bluesy, punchy geluid met flink volume

prijs: € 750,00 (incl. 21% BTW)

Yamaha FG-140 Nippon Gakki Red Label Dreadnought.

Yamaha FG-140 dreadnought
Yamaha FG-140 dreadnought

Dit is een Yamaha FG-140 red label dreadnought gitaar gemaakt in Japan. De red labels zijn het meest gezocht en de eerste 3 jaar gemaakt in Japan (Nippon Gakki) en het laatste jaar in Taiwan eind jaren '60 begin '70. Deze Yamaha FG140 met stemvork logo op de kop is gemaakt voor de Japanse Markt ( 1969-1971, nr: 1340467). Volledig gelamineerd maar niet zomaar triplex. De top bestaat eigenlijk uit 1 dikke midden-laag met 2 hele dunne laagjes spruce. Yamaha heeft daar in de jaren '60 veel mee geëxperimenteerd. Zowel de top als de x-bracing binnenin zijn heel licht en dun gehouden. Gitaar is dan ook vrij licht zeker in vergelijking met moderne dreadnoughts. Palissander zadel heeft een nieuw (benen) beentje en ebben zadelpinnen. Frets van de toets zijn ge'dressed' voor spelen zonder buzzen. Hals is mooi recht en actie mooi laag (2,4 mm bij lage E 12e fret, 9 van 10 keer is de actie veel te hoog bij de Yamaha's). Ik heb ook een nieuwe benen nut gemaakt met iets bredere spreiding van de snaren. Kop is voorzien van nieuwe open butterbean tuners van Grover. Originele celluloid slagplaat. Staat Lak is gemiddeld met de bekende butsen en krasjes hier en daar. Top heeft hele mooie verkleuringen/patina die de gitaar net extra charme geven. Met de juiste setup en actie van de snaren zijn dit fantastisch klinkende gitaren voor "the buck"' met best groot volume en warme gedefinieerde sound.

prijs: € 825,00 (incl. 21% BTW)

"Jimmy" Flattop door Bjärton 1971

Flattop "Jimmy" door Bjärton 1971
Flattop "Jimmy" door Bjärton 1971

Deze ''Jimmy" Flattop is gemaakt door het Zweedse bedrijf Bjärton In 1971 (serienr 116862). Bjärton was naast Levin een Zweedse maker van voornamelijk akoestische instrumenten. Bjärton maakt deze gitaar ook voor Hägstrom voor de Amerikaanse markt onder de naam H11. Alleen die was ietsje smaller (onderste bocht 36cm). Breedte van deze Bjärton Jimmy is 38,5 cm ( beetje triple O model van Martin). Mensuur/snaarlengte is te vergelijken met een Gibson LG ( 63,5 cm). Vrij moderne comfortable fijne c-profiel hals. Klassieke waaier bracing van de massieve spruce top geeft deze gitaar een geheel eigen open heldere warme sound. Meeste werk bestond uit een nek reset en een refret van de Rio palissander toets. Oorspronkelijk had de toets geen positie markers (Toch maar gedaan voordat de nieuwe frets erin gingen naar voorbeeld van een Jimmy Flattop uit 1968). Ook heb ik een nieuw zadelbeen gemaakt en positie zadelbeen iets naar achter verplaatst voor betere intonatie. Zadel heeft nieuwe ebben zadelpinnen. De nut is ook vernieuwd ( van been) Originele Van Ghent tuners (Nederlandse makelij) zijn onverwoestbaar en werken nog perfect. Ook mooie originele celluloid slagplaat.

prijs: € 875,00 (incl. 21% BTW)

Yamaki YW-15 Dreadnought '70

Yamaki YW-15 Dreadnought '70
Yamaki YW-15 Dreadnought '70

Het Japanse merk Yamaki is in Europa wat minder bekend. Het werd door Daion (Nagoya, Japan) gebruikt voor instrumenten die naar de VS werden geëxporteerd voornamelijk in de jaren '70/begin '80. De kop en design logo doet me ook heel erg denken aan de Suzuki/Morris gitaren uit die jaren. Ws komen velen uit dezelfde fabriek. De Yamaki YW-15 is zeker een "entry level'' Model bestaande uit een geheel gelamineerde kast. Maar zoals de Yamaha's uit die tijd wel redelijk licht en fijn gebouwd met verrassend mooi geluid. Achterkant steelt natuurlijk de show met "waterval" Mahonie. Zadel is voorzien van nieuw benen beentje en ebben zadelpinnen. Frets zijn "gedressed" waardoor ie fijn speelt zonder aanlopen of buzz met lage actie van de snaren met mooie rechte hals. Originele Japanse tuners werken nog prima maar kunnen evt worden vervangen door sjiekere.

prijs: € 495,00 (incl. 21% BTW)

Mastertone Kalamazoo Gibson converted KG11 (1938-1942)

Mastertone Kalamazoo Gibson converted KG11 (1938-1942)
Mastertone Kalamazoo Gibson converted KG11 (1938-1942)

Deze Mastertone gemaakt door Gibson (1938-1942) is qua klankkast vorm en bouw (ladderbraced top) gelijk aan de KG11 van Kalamazoo (ook Gibson). Alleen is deze volledig gemaakt uit Honduras mahonie ipv met een spruce top. Oorspronkelijk was het een square neck Hawaiien stijl gitaar. Vorige eigenaar was al begonnen met het rond maken van de hals maar had dat vrij slordig gedaan. Ik heb het eigenlijk afgemaakt naar een prettig spelende dunnere nek (gelakt met nitro cellulose). Let wel breedte van de nut is breed gebleven (50 mm). 12 fret to the body is natuurlijk ook gebleven. Dunne oorspronkelijk toets (zonder frets) is vervangen door een iets dikkere Rio Palissander toets en voorzien van nieuwe frets en een 12 inch radius. Ook Esdoorn zadel heb ik vervangen door eentje van Rio Palissander van eigen makelij (met nieuwe ebben pinnen en zadelbeentje). Lak ziet er bijna als nieuw uit. Alleen een barst overlangs aan de zijkant is hersteld en gestabiliseerd en blijf je een beetje zien. Originele Kluson mechanieken met nieuwe ivoroid knopjes. Sweet, woody klank ideaal voor fingerpick blues/folk.

prijs: € 1.750,00 (incl. 21% BTW)

Three S (Nagoya Suzuki) W-40A 1978

Three S Suzuki W-40A dreadnought 1978
Three S Suzuki W-40A dreadnought 1978

Three S was een naam die Suzuki ( Nagoya, Japan) gebruikte voor een lijn van gitaren eind jaren '70 begin '80. In de Three S serie had je ook wat lager en wat meer hoger "end" gemaakte gitaren. Deze W-40A is behoorlijk high end met massieve redwood top met palissander toets en zadel. Achter- en zijkanten zijn wel gelamineerd (Indisch pallissander) met een "3 piece" achterkant zoals Martin dat vooral deed in de jaren '70. Suzuki gitaren staan bekend om zijn ontzettend prettige halzen. Zo ook deze is wat mij betreft perfect met een hele licht v-vorm. Frets hoefde alleen maar ge""drest" te worden om zonder buzzen of aanlopen te spelen. Met mooie rechte hals en lage actie van de snaren speelt ie als een zonnetje. Lak/finish ziet er nog heel goed uit voor zijn leeftijd ( witte vlekjes zijn spiegelingen van de lak door de foto). Palissander zadel is voorzien van nieuw 'benen beentje en nieuwe ebben zadelpinnen. Originele tuners en slagplaat. Tuners werken nog mooi en soepel maar kunnen evt worden vervangen door duurdere. Mooi open warme sound met goede bas en volume is het de ideale strummer

prijs: € 975,00 (incl. 21% BTW)

Guild F30 Aragon 1973

Guild F30 Aragon 1973
Guild F30 Aragon 1973

Deze Guild f30 Aragon is gemaakt in 1973 met serienr: 72804 (Westerly , USA). Qua lak/finish ziet ie er nog geweldig uit. Lichte redress van de frets was nodig om hem ook weer perfect bespeelbaar te krijgen. Hals is mooi recht zoals we dat kennen van Guild. Massieve Spruce top en Mahonie klankkast. Palissander zadel is voorzien van nieuwe ebben brugpinnen en benen zadelbeen. Ook de nut is vervangen door eentje van been. Mechanieken zijn origineel maar kunnen evt worden vervangen door modernere iets soepelere tuners. De originele Japanse tuners functioneren op zich ok maar zijn altijd van wat mindere kwaliteit vnd ik. Veel geliefde mooie universele gitaar voor zowel strum als fingerpick.

prijs: € 2.250,00 (incl. 21% BTW)