Vintage flattops

Flattop gitaren zijn steelstring gitaren met een platte boven- en achterkant. Meestal is de top voorzien van een X-bracing of een ladder bracing balkjespatroon. De meeste vintage flattops die ik verkoop zijn tussen 1930 en 1970 gebouwd door verschillende Amerikaanse gitaarbouwers uit die tijd.

Alle gitaren zijn gerestaureerd, speelklaar en voorzien van nieuwe snaren. Ik probeer de instrumenten bij restauratie zo origineel en authentiek mogelijk te houden. Alleen voor de verbetering van de bespeelbaarheid maak ik de hals soms wat dunner door wat af te schaven van de toets, geef ik de toets een radius en wordt bijvoorbeeld de gitaar voorzien van nieuwe (retro) tuners.

Harmony Sovereign Western Special H1203 1967

Harmony Sovereign Western special H1203 1967
Harmony Sovereign Western special H1203 1967

Deze Harmony Sovereign Western Special (H1203) is gebouwd in Chicago USA 1967 ( datum stempel binnenin). Massieve spruce top met achterkant, zijkanten en hals van Honduras mahonie (ook massief). Rio palissander toets en 'pinless' zadel. Zadel is voorzien van nieuw benen zadelbeentje. Door reset c-profiel hals en fret redress speelt ie weer als een zonnetje en zonder aanlopen ( Nek reset is bijna 9 van de 10 keer wel nodig bij de Harmony's). Je hebt nu ook flink wat ruimte bij het zadelbeen om evt nog meer naar beneden te gaan maar is nu niet echt nodig. Actie van de snaren is 2,3 mm voor lage E snaar bij 12e fret en 2,0 mm voor hoge e snaar. De finish/lak ziet er nog best goed uit afgezien van hier en daar wat verkleuringen en deukjes. Eén barst in achterkant en één in zijkant onder is gestabiliseerd maar je blijft ze wel een beetje zien als je goed kijkt. Originele waverly open tuners en slagplaat ( oeps één schroefje vergeten terug te plaatsen zie ik nu op foto, die komt er nog op natuurlijk). Mooi bluesy direct 'mean ladderbraced' geluid. Favoriete gitaar van Mance Lipscomb , zie filmpje met zakmes en gebroken vinger.

prijs: € 950,00 (incl. 21% BTW)

Silvertone Flattop H621 1963

silvertone flattop h621 1963
silvertone flattop h621 1963

Deze 'Harmony made' Silvertone H621 is gebouwd in het begin van de jaren zestig . Najaar 1963 om precies te zijn 'made in the USA' (stempel in de klankkast geeft aan F-63. F staat voor Fall/najaar). Precies hetzelfde model als de H162 van Harmony. Kwartiers gezaagd vuren top (ladderbraced) met massieve berken of esdoorn dosse gezaagde zij- en achterkant ( de H162 van Harmony heeft mahonie zij- en achterkant). Nieuw homemade Rio Palissander zadel. De toets is voorzien van nieuwe frets. Hals is recht met mooie lage actie van de snaren. Originele Waverly tuners en witte slagplaat (niet op de foto). Mooie vintage bruin/zwarte sunburst lak ziet er nog best goed uit voor zijn leeftijd. Direkt bluesy, punchy geluid met flink volume

prijs: € 675,00 (incl. 21% BTW)

Yamaki YW-15 Dreadnought '70

Yamaki YW-15 Dreadnought '70
Yamaki YW-15 Dreadnought '70

Het Japanse merk Yamaki is in Europa wat minder bekend. Het werd door Daion (Nagoya, Japan) gebruikt voor instrumenten die naar de VS werden geëxporteerd voornamelijk in de jaren '70/begin '80. De kop en design logo doet me ook heel erg denken aan de Suzuki/Morris gitaren uit die jaren. Ws komen velen uit dezelfde fabriek. De Yamaki YW-15 is zeker een "entry level'' Model bestaande uit een geheel gelamineerde kast. Maar zoals de Yamaha's uit die tijd wel redelijk licht en fijn gebouwd met verrassend mooi geluid. Achterkant steelt natuurlijk de show met "waterval" Mahonie. Zadel is voorzien van nieuw benen beentje en ebben zadelpinnen. Frets zijn "gedressed" waardoor ie fijn speelt zonder aanlopen of buzz met lage actie van de snaren met mooie rechte hals. Originele Japanse tuners werken nog prima maar kunnen evt worden vervangen door sjiekere.

prijs: € 495,00 (incl. 21% BTW)

Michael Jacobson-Hardy Dreadnought 1982

Handgebouwde dreadnought gitaar van Amerikaanse bouwer Michael Jacobson-Hardy uit 1982
Handgebouwde dreadnought gitaar van Amerikaanse bouwer Michael Jacobson-Hardy uit 1982

Dit is een handgebouwde Dreadnought steelstring gitaar gemaakt door de Amerikaanse bouwer Michael Jacobson-Hardy uit Massachusetts USA naar het model van Martin (ietsjes veranderd naar zijn eigen inzicht). Het is zijn 59e gitaar gemaakt in 1982. Er is niet zo heel veel over hem te vinden maar gelukkig is er een filmpje op youtube waarin hij over de bouw van zijn gitaren vertelt en zelf ook speelt. Zoals vele handbouwers gebruikt ie heel mooi massief kwaliteitshout voornamelijk gevlamd Amerikaans Esdoorn (uit de buurt waarschijnlijk) en Spruce uit Europa (Alpen waarschijnlijk). Ebben toets en zadel met nieuwe ebben pinnen en zadelbeen. Klankkast en hals is van massief gevlamd Esdoorn met Mahonie binding. Hals kan worden gesteld met verstelbare trussrod te bereiken door het klankgat. Ik heb de frets opnieuw "gedressed" om de beginnende slijtage putjes in de frets eruit te krijgen. Lak ziet er afgezien van wat kleine beschadigingen nog goed uit. Wel zijn er wat langere craquelé barsten in de top ontstaan in de loop van de tijd maar die zitten puur in de lak en dus niet in het hout. 1 kleine barst links van de toets is gestabiliseerd (3e foto). Mooie open grootse dreadnought klank (voor enig idee bekijk het filmpje)

prijs: € 1.950,00 (incl. 21% BTW)

Mastertone Kalamazoo Gibson converted KG11 (1938-1942)

Mastertone Kalamazoo Gibson converted KG11 (1938-1942)
Mastertone Kalamazoo Gibson converted KG11 (1938-1942)

Deze Mastertone gemaakt door Gibson (1938-1942) is qua klankkast vorm en bouw (ladderbraced top) gelijk aan de KG11 van Kalamazoo (ook Gibson). Alleen is deze volledig gemaakt uit Honduras mahonie ipv met een spruce top. Oorspronkelijk was het een square neck Hawaiien stijl gitaar. Vorige eigenaar was al begonnen met het rond maken van de hals maar had dat vrij slordig gedaan. Ik heb het eigenlijk afgemaakt naar een prettig spelende dunnere nek (gelakt met nitro cellulose). Let wel breedte van de nut is breed gebleven (50 mm). 12 fret to the body is natuurlijk ook gebleven. Dunne oorspronkelijk toets (zonder frets) is vervangen door een iets dikkere Rio Palissander toets en voorzien van nieuwe frets en een 12 inch radius. Ook Esdoorn zadel heb ik vervangen door eentje van Rio Palissander van eigen makelij (met nieuwe ebben pinnen en zadelbeentje). Lak ziet er bijna als nieuw uit. Alleen een barst overlangs aan de zijkant is hersteld en gestabiliseerd en blijf je een beetje zien. Originele Kluson mechanieken met nieuwe ivoroid knopjes. Sweet, woody klank ideaal voor fingerpick blues/folk.

prijs: € 1.750,00 (incl. 21% BTW)

Regal Harmony Sovereign Tenor H1201TG

Regal Harmony H1201TG tenor sovereign
Regal Harmony H1201TG tenor sovereign

Dit is de tenor versie van de Harmony Sovereign serie (H1260 en H1203) gemaakt in Chicago USA voor Regal ( laatste stuiptrekking van dat merk voordat het failliet ging) Dit model werd van eind jaren '50 tot 1971 gemaakt. Deze is gemaakt meer eind jaren '60 dus voor Regal. Dezelfde materialen werden gebruikt als bij zijn grote broers nl hoogste kwaliteit spruce voor de top en Honduras Mahonie body en nek. Oorspronkelijke zadel was gemaakt van zwart gebakken esdoorn ( net als de toets) en die zie je vaak los of gespleten. Zo ook bij deze. Ik heb een nieuwe ebben zadel gemaakt (naar oorspronkelijk vorm) met Palissander pinnen en benen zadelbeen en dat is natuurlijk alleen maar een verbetering qua geluid en sterkte. Originele Waverly mechanieken en celluloid slagplaat. Lak ziet er nog als nieuw uit. Een lichte barst in de lak onder zadel heb ik voor de zekerheid gestabiliseerd met 2 stukjes hout. Ik heb een nek reset moeten doen om hoek met de klankkast goed te krijgen en daardoor wat hoogte te krijgen bij het zadel. De frets zijn ge''dressed", hals is mooi recht dus speelt als een zonnetje. De tenor gitaar werd eigenlijk vanaf de jaren twintig/dertig gemaakt voor de tenor banjo speler zodat ie makkelijk soort van gitaar kon spelen en was tot de jaren '60 populair. Mensuur/snaarlengte is een paar centimeter korter dan de gewone steelstring gitaar. Laatste 10 jaar is er weer een revival van de tenor gitaar (Americana bandjes, singersongwriters). Zie Youtube filmpje om een indruk te krijgen van het soort geluid (maar is een andere gitaar).

prijs: € 825,00 (incl. 21% BTW)

Western Jumbo 491 Hofner dreadnought 1965

Hofner Western Jumbo ( model 491) dreadnought 1965
Hofner Western Jumbo ( model 491) dreadnought 1965

Deze Hofner dreadnought is bekend onder model nummer 491 voor de markt op het Europese vasteland. Voor de UK werden ze echter gemaakt onder modelnaam Western Jumbo of nr 5154 voor Selmer, Het model is vrij lang geproduceerd van 1964 tm 1985. De eerste jaren met "slope schoulders" zoals deze uit juli 1965 (potlood productie datum binnenin) zijn het mooist en het meest gezocht. Ze komen qua looks (slope schoulders, mooie donkere sunburst) ook het meest overeen met de Gibson J45 misschien vandaar. Grote klankkast met spruce top met gelamineerde mahony body maakt het de ideale slag/strum gitaar. Moderne vrij lichte x-bracing van de top geeft een mooi rond warm geluid. Originele Van Ghent Tuners werken nog perfect (van degelijke Hollandse makelij). Ook zwarte celluloid slagplaat is origineel. Palissander Toets is opnieuw gefret dus kan er weer minstens 10 jaar tegen aan. Palissander zadel is voorzien van met nieuwe ebben pinnen en een nieuw benen zadelbeentje. Ook de nut is vervangen door eentje van been

prijs: € 1.250,00 (incl. 21% BTW)