Vintage flattops

Flattop gitaren zijn steelstring gitaren met een platte boven- en achterkant. Meestal is de top voorzien van een X-bracing of een ladder bracing balkjespatroon. De meeste vintage flattops die ik verkoop zijn tussen 1930 en 1970 gebouwd door verschillende Amerikaanse gitaarbouwers uit die tijd.

Alle gitaren zijn gerestaureerd, speelklaar en voorzien van nieuwe snaren. Ik probeer de instrumenten bij restauratie zo origineel en authentiek mogelijk te houden. Alleen voor de verbetering van de bespeelbaarheid maak ik de hals soms wat dunner door wat af te schaven van de toets, geef ik de toets een radius en wordt bijvoorbeeld de gitaar voorzien van nieuwe (retro) tuners.

Gibson LG1 1960

voorkant gibson LG1, spruce top, naturel gelakt
Voorkant gibson LG1, spruce top, naturel gelakt

Deze kleine Gibson LG (little guitar) flattop uit 1960 serienr: R720634 Gibson's workhorse onder de kleinere flattops kreeg ik in afgeschuurde staat binnen ( en met gaten waar een pickup heeft gezeten). Ik heb maar besloten om hem naturel te lakken ( nitro, semi-mat). Sunburst lakken krijg je bijna nooit helemaal hetzelfde als het origineel ( en behoorlijk wat meer werk). Dit model is bijna net zo groot als een klassieke gitaar. De LG1 werd gemaakt van 1947 t/m 1968. Massieve sparren top, mahonie zij- en achterkant, rio palissander toets en zadel. Kleine barst rechts van de toets, vaak veroorzaakt door het krimpen van de slagplaat, is gestabiliseerd. De mahonie c-profiel hals met trussrod is wat dunner dan normaal ( voelt bijna als een elektrische fender strat, wellicht ook wat vanaf geschuurd, nut is 43 mm) . Palissander toets is opnieuw gefret. 3 on a plate Kluson tuners zijn nieuw (wel naar origineel). Slagplaat zat er ook niet meer op maar kan evt worden gemaakt van celluloid naar origineel ( two point vorm zonder meerprijs). Verder zelf gemaakt recht Rio Palissnder zadel (zoals origineel) met nieuwe ebben zadelpennen en een nieuw zadelbeentje. Enfin deze Gibson LG1 is een player en je moet niet gaan voor originaliteit. De LG1 is 'ladder braced' en heeft daardoor een punchy, bluesy, veel midden, geluid.

prijs: € 2.250,00 (incl. 21% BTW)

Harmony grand concert flattop H165

Harmony h165 uit begin jaren '60
Harmony h165 uit begin jaren '60

Volledig massieve Honduras Mahonie flattop van Harmony made in Chicago, USA. Waarschijnlijk is deze Harmony in de vroege jaren 60 gemaakt. In ieder geval van na 1958 (qua model) en van voor 1966 (geen trussrod). Het model van na 1958 is beetje vergelijkbaar met het OM-model van Martin alleen wel 'ladder' braced ipv. x-braced. Rio Palissander toets en origineel pinloos zadel (nieuwe benen zadelbeen). Ook originele celluloid slagplaat. Lak/finish ziet er eigenlijk nog heel goed uit voor deze 60 jarige. Originele Waverly tuners werken nog prima. C-profiel hals met nieuwe benen nut is gereset (bijna altijd nodig bij de Harmony's om ze weer bespeelbaar te krijgen). De toets is voorzien van nieuwe frets. Hals is wel versterkt met een stalen t-bar maar is niet verstelbaar. Speelt als een zonnetje met mooie lage actie en rechte hals. Mooi warm geluid met behoorlijk volume en pit ideaal voor blues fingerpick maar ook als slag gitaar klinkt ie mooi.

prijs: € 825,00 (incl. 21% BTW)

Harmony Grand Concert flattop H162

Harmony  flattop H162
Harmony flattop H162

Deze Harmony Grand concert H162 is gebouwd begin/midden jaren zestig (voor circa 1966 omdat ie geen verstelbare trussrod heeft, helaas geen zichtbare datum stempel binnenin). De H162 was zo'n dertig jaar, tot de jaren zeventig, Harmony's werkpaard. Massieve Spruce (ladderbraced) top met massieve Honduras mahonie acher- en zijkanten. De mahonie achterkant bij deze gitaar is uit één stuk met prachtige fiddleback/flamed patroon ( kom daar maar eens om tegenwoordig). De c-profiel hals heeft een niet verstelbare trussrod ('steel reinforced neck'). De Rio palissander toets is recht getrokken/geschaafd met 12 inch radius en weer opnieuw gefret waardoor de gitaar weer heel licht speelt. Ook een nek reset was weer noodzakelijk om de gitaar goed te krijgen (een bekend min-puntje van de bouwers bij Harmony). Barsten langs de toets ( vaker voorkomend) zijn gestabiliseerd. Lak ziet er nog goed uit. Originele Waverly tuners, Palissander zadel ( nieuwe ebben zadel pinnen, een nieuw benen zadelbeen). De eerlijke, directe en "ladderbraced" klank maakt het een ideale gitaar voor blues, bluegrass of country.

prijs: € 750,00 (incl. 21% BTW)

Yamaki YW-15 Dreadnought '70

Yamaki YW-15 Dreadnought '70
Yamaki YW-15 Dreadnought '70

Het Japanse merk Yamaki is in Europa wat minder bekend. Het werd door Daion (Nagoya, Japan) gebruikt voor instrumenten die naar de VS werden geëxporteerd voornamelijk in de jaren '70/begin '80. De kop en design logo doet me ook heel erg denken aan de Suzuki/Morris gitaren uit die jaren. Ws komen velen uit dezelfde fabriek. De Yamaki YW-15 is zeker een "entry level'' Model bestaande uit een geheel gelamineerde kast. Maar zoals de Yamaha's uit die tijd wel redelijk licht en fijn gebouwd met verrassend mooi geluid. Achterkant steelt natuurlijk de show met "waterval" Mahonie. Zadel is voorzien van nieuw benen beentje en ebben zadelpinnen. Frets zijn "gedressed" waardoor ie fijn speelt zonder aanlopen of buzz met lage actie van de snaren met mooie rechte hals. Originele Japanse tuners werken nog prima maar kunnen evt worden vervangen door sjiekere.

prijs: € 495,00 (incl. 21% BTW)

Western Jumbo 491 Hofner dreadnought 1964-1965

Hofner Western Jumbo ( model 491) dreadnought 1964-1965
Hofner Western Jumbo ( model 491) dreadnought 1964-1965

Deze Hofner dreadnought is bekend onder model nummer 491 voor de markt op het Europese vasteland. Voor de UK werden ze echter gemaakt onder modelnaam Western Jumbo of catalogus nr 5154 voor Selmer, Het model is vrij lang geproduceerd van 1964 tm 1985. De eerste jaren met "slope schoulders" zoals deze uit 1964-1965 (laag serienr) zijn het mooist en het meest gezocht. Ze komen qua looks (slope schoulders, mooie donkere sunburst) ook het meest overeen met de Gibson J45 misschien vandaar. Grote klankkast met spruce top met gelamineerde mahony body maakt het de ideale slag/strum gitaar. Lak van de klankkast is redelijk maar heeft de bekende dings en dongs en craquelé van een bijna 60 jaar oude gitaar. De hals heb ik opnieuw nitro gelakt (was half af geschuurd). Moderne vrij lichte x-bracing van de top geeft een mooi rond warm geluid. De ideale strum gitaar zou ik zeggen. De originele van Ghent tuners ontbraken bij deze. Ik heb er goede butterbean tuners op gezet. Zwarte slagplaat is ook nieuw gemaakt naar origineel. Palissander Toets is opnieuw gefret dus kan er weer minstens 10 jaar tegen aan. Palissander zadel is voorzien van nieuwe ebben pinnen en een nieuw benen zadelbeentje. Ook de nut is vervangen door eentje van been.

prijs: € 1.150,00 (incl. 21% BTW)

Guild F30 Aragon 1973

Guild F30 Aragon 1973
Guild F30 Aragon 1973

Deze Guild f30 Aragon is gemaakt in 1973 met serienr: 72804 (Westerly , USA). Qua lak/finish ziet ie er nog geweldig uit. Lichte redress van de frets was nodig om hem ook weer perfect bespeelbaar te krijgen. Hals is mooi recht zoals we dat kennen van Guild. Massieve Spruce top en Mahonie klankkast. Palissander zadel is voorzien van nieuwe ebben brugpinnen en benen zadelbeen. Ook de nut is vervangen door eentje van been. Mechanieken zijn origineel maar kunnen evt worden vervangen door modernere iets soepelere tuners. De originele Japanse tuners functioneren op zich ok maar zijn altijd van wat mindere kwaliteit vnd ik. Veel geliefde mooie universele gitaar voor zowel strum als fingerpick.

prijs: € 2.050,00 (incl. 21% BTW)

Favilla F8H dreadnought

Favilla F8H  2e helft jaren '60
Favilla F8H 2e helft jaren '60

Dit is een F8H Flattop van de Favilla brothers gemaakt in de tweede helft van de jaren '60 (nr: 300057). Qua model lijkt ie een beetje op de Gibson J50 (16 inch breedte klankkast, slope shoulders) maar dan nog iets voller/ronder. Favilla (brothers) was een middelgroot vrij oud merk uit de States (Long island, sinds 1890) vooral bekend om zijn ukeleles maar ze hebben ook behoorlijk wat gitaren gemaakt zeker in de jaren '50/'60. Favilla gebruikte altijd mooie massieve materialen. Klankkast is gemaakt van massief honduras mahonie (achterkant uit 1 stuk) en spruce top . Ongeveer helft van de klankkast binding was verdwenen en heb ik vervangen naar origineel. Ik heb de Rio Palissander toets opnieuw gefret en de toets ook een 12 inch radius gegeven (origineel is ie plat) waardoor die veel fijner speelt. Hals is gereset en verder vrij stevig iets breder bij de nut (44 mm) dan gemiddeld. Originele individuele Waverly mechanieken werken nog goed maar misschien een beetje stugger dan moderne tuners. De dunne gestreepte celluloid slagplaat is origineel en heeft de bekende craquelé. Rio Palissander zadel heeft nieuw zadelbeentje (van been) en nieuwe ebben pinnen. Lak van de body ziet er nog redelijk uit met de bekende dings en dongs voor een gitaar op leeftijd. Door Favilla's eigen bracing systeem (soort fan bracing, zit een beetje tussen x-braced en ladderbraced in) heeft deze gitaar zijn eigen sound. Vol en luid met behoorlijke punch tikkie droog. Ideale flatpick bluegrass gitaar bijv.

prijs: € 1.550,00 (incl. 21% BTW)

Yamaha fg-201 1975-1978

Yamaha FG201 made in Japan 1975-1978
Yamaha FG201 made in Japan 1975-1978

Deze Yamaha Fg201 is gemaakt eind jaren '70 ( 1975 -1978) in Japan ( begin van ovalen orange labels). Volledig gelamineerde klankkast ( spruce top, mahonie klankkast). Lichte redress van de frets was nodig om hem weer fijn bespeelbaar te krijgen zonder buzzen van de snaren. Nieuw benen nut en zadelbeen. Palissander zadel (zwart gebeitst) is voorzien van nieuwe palissander pinnen. Originele dichte Yamaha tuners werken nog prima. Originele slagplaat. Lak/finish ziet er nog heel goed uit. Ideale no nonsens slag/strum "bang for the buck" gitaar die tegen een stootje kan.

prijs: € 595,00 (incl. 21% BTW)

Kay "US Strad" tenor gitaar jaren '50 met K&K pickup

Kay "US strad" tenor gitaar, kleine klankkast, met K&K pickup
Kay "US strad" tenor gitaar, kleine klankkast, met K&K pickup

De USstrad tenor gitaar is gemaakt door de Kay company Chicago USA begin jaren '50. Dit model heeft een vrij kleine klankkast (28 cm onderste bocht, 58,5 snaarlengte). Massieve Spruce top met Hounduras Mahonie klankast. Klankkast is opnieuw met Nitrolak gelakt. Frets (Rio Palissander toets) zijn gedressed om gitaar weer mooi bespeelbaar te krijgen. Kop voorzien van nieuwe periode correcte tuners (goede Kluson kopie) met Ivoroid knopjes. Ook zadel is voorzien van nieuwe ebben pinnen. Enfin leuke kleine vrij zeldzame tenor gitaar al voorzien van K&K pure mini piezo pickup dus klaar om versterkt te spelen

prijs: € 725,00 (incl. 21% BTW)