Vintage flattops

Flattop gitaren zijn steelstring gitaren met een platte boven- en achterkant. Meestal is de top voorzien van een X-bracing of een ladder bracing balkjespatroon. De meeste vintage flattops die ik verkoop zijn tussen 1930 en 1970 gebouwd door verschillende Amerikaanse gitaarbouwers uit die tijd.

Alle gitaren zijn gerestaureerd, speelklaar en voorzien van nieuwe snaren. Ik probeer de instrumenten bij restauratie zo origineel en authentiek mogelijk te houden. Alleen voor de verbetering van de bespeelbaarheid maak ik de hals soms wat dunner door wat af te schaven van de toets, geef ik de toets een radius en wordt bijvoorbeeld de gitaar voorzien van nieuwe (retro) tuners.

Gibson LG0 1960

Gibson LG0 1960
Gibson LG0 1960

Dit is een Gibson LG0 uit 1960, één van de eerste jaren dat de mahonie versie van de LG1 werd gebouwd (vanaf 1958 gebouwd, nog rechte houten zadel, serienr op het hielblok is R58289). Een mooie kleine compacte gitaar met veel punchy midden. De hele gitaar is gebouwd uit massief honduras mahonie alleen het zadel en de toets zijn van Rio palissander. De LG0 is net als de LG1 'ladder braced' en heeft, Gibson is er om bekend, een super comfortabele c-profiel rechte nek (nut 43 mm). Een lichte redress van de frets was nodig voor spelen zonder buzz en aanlopen. Originele mechanieken, zadel en geschroefde zwarte celluloid slagplaat ( kan evt worden vast gelijmd). Alleen de plastic zadelpinnen heb ik vervangen door ebben pinnen (zijn er dus nog wel). Ook plastic zadelbeen is vervangen door eentje van been. De lak ziet er bij deze gitaar ook nog prima uit met hier en daar wat oneffenheden en slijtage. Deze eerste LG0's zijn eigenlijk niet te vergelijken met de latere uit de jaren zestig. Gibson ging steeds zwaarder bouwen en introduceerde zelfs plastic zadels in 1962 (special bridges). Favoriete gitaar van JB Lenoir by the way (zie filmpje)

prijs: € 2.250,00 (incl. 21% BTW)

"Jimmy" Flattop door Bjärton 1971

Flattop "Jimmy" door Bjärton 1971
Flattop "Jimmy" door Bjärton 1971

Deze ''Jimmy" Flattop is gemaakt door het Zweedse bedrijf Bjärton In 1971 (serienr 116862). Bjärton was naast Levin een Zweedse maker van voornamelijk akoestische instrumenten. Bjärton maakt deze gitaar ook voor Hägstrom voor de Amerikaanse markt onder de naam H11. Alleen die was ietsje smaller (onderste bocht 36cm). Breedte van deze Bjärton Jimmy is 38,5 cm ( beetje triple O model van Martin). Mensuur/snaarlengte is te vergelijken met een Gibson LG ( 63,5 cm). Vrij moderne comfortable fijne c-profiel hals. Klassieke waaier bracing van de massieve spruce top geeft deze gitaar een geheel eigen open heldere warme sound. Meeste werk bestond uit een nek reset en een refret van de Rio palissander toets. Oorspronkelijk had de toets geen positie markers (Toch maar gedaan voordat de nieuwe frets erin gingen naar voorbeeld van een Jimmy Flattop uit 1968). Ook heb ik een nieuw zadelbeen gemaakt en positie zadelbeen iets naar achter verplaatst voor betere intonatie. Zadel heeft nieuwe ebben zadelpinnen. De nut is ook vernieuwd ( van been) Originele Van Ghent tuners (Nederlandse makelij) zijn onverwoestbaar en werken nog perfect. Ook mooie originele celluloid slagplaat.

prijs: € 875,00 (incl. 21% BTW)

Yamaki YW-15 Dreadnought '70

Yamaki YW-15 Dreadnought '70
Yamaki YW-15 Dreadnought '70

Het Japanse merk Yamaki is in Europa wat minder bekend. Het werd door Daion (Nagoya, Japan) gebruikt voor instrumenten die naar de VS werden geëxporteerd voornamelijk in de jaren '70/begin '80. De kop en design logo doet me ook heel erg denken aan de Suzuki/Morris gitaren uit die jaren. Ws komen velen uit dezelfde fabriek. De Yamaki YW-15 is zeker een "entry level'' Model bestaande uit een geheel gelamineerde kast. Maar zoals de Yamaha's uit die tijd wel redelijk licht en fijn gebouwd met verrassend mooi geluid. Achterkant steelt natuurlijk de show met "waterval" Mahonie. Zadel is voorzien van nieuw benen beentje en ebben zadelpinnen. Frets zijn "gedressed" waardoor ie fijn speelt zonder aanlopen of buzz met lage actie van de snaren met mooie rechte hals. Originele Japanse tuners werken nog prima maar kunnen evt worden vervangen door sjiekere.

prijs: € 495,00 (incl. 21% BTW)

Harmony Stella 12 string H912

Harmony Stella 12 string H913 1970
Harmony Stella 12 string H913 1970

De Stella naam werd rond 1940 overgenomen door de Harmony Company (Chicago, USA) van de Oscar Schmidt Company die in 1939 bankroet ging. Harmony bleef gitaren maken met de Stella naam tot midden jaren '70 toen Harmony zelf failliet ging. De Harmony Stella's zijn altijd gemaakt van eenvoudige doch massieve materialen zoals ook bij deze: dosse gezaagd Berken zowel top, zij- en achterkant. Bij de H912 is zowel de ladderbraced top als de achter- en zijkanten sunburst gelakt. Bij deze H912 heeft de lak heeft wel de bekende oneffenheden en deukjes die je van een bijna 60 jarige gitaar kan verwachten ( helaas geen leesbaar datum stempel binnenin, schat midden jaren '60). De H912 heeft in tegenstelling tot de meeste moderne x-braced 12 strings een kleine OM vorm klankkast met 12 frets ''to the body' ipv 14. Toets heb ik opnieuw gefret met lichte 16 inch radius. Ook moest de hals worden gereset om weer voldoende hoogte te krijgen bij het zadel. Hals heeft vrij stevig C-profiel en is vrij breed ( nut 51mm). Zadel met benen beentje heb ik opnieuw gemaakt naar origineel van ebben hout dus dat is alleen maar een upgrade tov het originele zwart gebakken zadel van esdoorn hout. Al met al behoorlijk wat werk maar het resultaat mag er zijn: open, luide richting Leadbelly sound van de oude Oscar Schmidts (zie ook nog filmpje van the great Rory Gallagher met de H912). Originele waverly tuners werken nog prima (altijd wel wat stroef). Origineel tailpiece.

prijs: € 975,00 (incl. 21% BTW)

Mastertone Kalamazoo Gibson converted KG11 (1938-1942)

Mastertone Kalamazoo Gibson converted KG11 (1938-1942)
Mastertone Kalamazoo Gibson converted KG11 (1938-1942)

Deze Mastertone gemaakt door Gibson (1938-1942) is qua klankkast vorm en bouw (ladderbraced top) gelijk aan de KG11 van Kalamazoo (ook Gibson). Alleen is deze volledig gemaakt uit Honduras mahonie ipv met een spruce top. Oorspronkelijk was het een square neck Hawaiien stijl gitaar. Vorige eigenaar was al begonnen met het rond maken van de hals maar had dat vrij slordig gedaan. Ik heb het eigenlijk afgemaakt naar een prettig spelende dunnere nek (gelakt met nitro cellulose). Let wel breedte van de nut is breed gebleven (50 mm). 12 fret to the body is natuurlijk ook gebleven. Dunne oorspronkelijk toets (zonder frets) is vervangen door een iets dikkere Rio Palissander toets en voorzien van nieuwe frets en een 12 inch radius. Ook Esdoorn zadel heb ik vervangen door eentje van Rio Palissander van eigen makelij (met nieuwe ebben pinnen en zadelbeentje). Lak ziet er bijna als nieuw uit. Alleen een barst overlangs aan de zijkant is hersteld en gestabiliseerd en blijf je een beetje zien. Originele Kluson mechanieken met nieuwe ivoroid knopjes. Sweet, woody klank ideaal voor fingerpick blues/folk.

prijs: € 1.750,00 (incl. 21% BTW)

Guild F30 Aragon 1973

Guild F30 Aragon 1973
Guild F30 Aragon 1973

Deze Guild f30 Aragon is gemaakt in 1973 met serienr: 72804 (Westerly , USA). Qua lak/finish ziet ie er nog geweldig uit. Lichte redress van de frets was nodig om hem ook weer perfect bespeelbaar te krijgen. Hals is mooi recht zoals we dat kennen van Guild. Massieve Spruce top en Mahonie klankkast. Palissander zadel is voorzien van nieuwe ebben brugpinnen en benen zadelbeen. Ook de nut is vervangen door eentje van been. Mechanieken zijn origineel maar kunnen evt worden vervangen door modernere iets soepelere tuners. De originele Japanse tuners functioneren op zich ok maar zijn altijd van wat mindere kwaliteit vnd ik. Veel geliefde mooie universele gitaar voor zowel strum als fingerpick.

prijs: € 2.250,00 (incl. 21% BTW)

Alpha/Vega dreadnought A688 (Martin D18)

Alpha/Vega Martin d18 dreadnought
Alpha/Vega Martin d18 dreadnought

Dit is een Alpha/Vega Martin gemaakt in de Egmond Fabriek in Best Nederland. Martin liet onder hun toezicht en de naam Alpha ( Vega in the UK/VS) midden jaren 70 een budget lijn van gitaren maken in Europa oa dus door Egmond en bijv Levin. Martin leverde zelfs het klankhout. Hele mooie kopie dus van een D18, alles van massief hout, met toch ook een paar opvallende verschillen. Egmond gebruikt vooral Esdoorn voor de klankkast ipv Mahonie en bij de hals/kast verbinding is geen zwaluwstaart gemaakt maar vlak gelijmd met 3 houten duvels. Vooral dat laatste was natuurlijk een minder goed idee omdat dat een veel zwakkere verbinding oplevert. Ook bij deze gitaar was de hals los van de klankkast en was de hiel gebroken. Oplossing is simpel: opnieuw lijmen, duvels verwijderen, nek reset doen ( actie van de snaren was veel te hoog) en vast zetten met 3 schroeven van binnenuit dat laat nooit meer los. Wel even wat werk natuurlijk. Verder een refret gedaan van de Palissander toets waardoor die weer heel fijn zonder buzzen speelt. Gitaar is verder voorzien van een nieuwe benen nut, zadelbeen en Ebben pinnen. Originele Kolbe mechanieken werken nog goed. Originele zwarte slagplaat zat er helaas niet meer op. Maar ik heb een nieuwe zwarte gemaakt naar het origineel dus die kan er evt op als je dat wil (niet op de foto). De originele cognac sunburst ziet er eigenlijk met wat craquele ook nog heel mooi uit. Klank is gewoon zoals een dreadnought moet klinken: Vol, flinke bas ideale strum gitaar maar zeker ook goed voor flatpicking. Ik zou niet willen zeggen dat ie gelijk is aan een goede vintage Martin maar komt zeker in de buurt.

prijs: € 975,00 (incl. 21% BTW)