Vintage mandolines

De mandolines die ik restaureer en verkoop zijn:

  • Bolmandolines (van Italiaanse en Amerikaanse bouwers). Deze mandolines met een bolle achterkant waren erg populair in de eerste helft van de vorige eeuw in tal van mandoline-orkesten.
  • Amerikaanse A-style, F-style archtop mandolines hebben net als de archtop gitaren een bolle boven- en achterkant. Archtop mandolines worden veel bespeeld in de folk, country, bluegrass en oldtimey muziek.     
  • Flattop mandolines met een platte boven- en achterkant. Zij worden veel gebruikt in folkmuziek

Alle mandolines zijn gerestaureerd, speelklaar en voorzien van nieuwe snaren. Ik probeer de mandolines bij restauratie zo origineel en authentiek mogelijk te houden. Alleen voor de verbetering van de bespeelbaarheid maak ik de hals soms wat dunner, geef ik de toets een radius en wordt bijvoorbeeld de mandoline voorzien van nieuwe (retro) tuners.

Levin mandoline Model 54

Levin flattop model  54

Vintage Levin flattop mandoline model 54. Levin mandolines zijn makkelijk te dateren, deze heeft nummer 295048, komt uit 1952 en heeft in tegenstelling tot de wat oudere modellen een ovaal klankgat. Levin gebruikt alleen maar hoge kwaliteit massief hout: sparren top, berk zij- en achterkant en een noten toets. Alle hardware is origineel met gecompenseerde ebben brug en origineel label. Mooi gebalanceerd sprankelend geluid.

Silvertone a-style mandoline

A-style Silvertone mandoline

Deze a-style Silvertone mandoline is gemaakt door de Kay company uit Chicago in de vijftiger jaren. Massief vuren arched top en laminate mahonie achter- en zijkant. Originele verstelbare brug, tailpiece en dichte kluson tuners. Alleen de stemknoppen zijn vervangen door nieuwe ivoroid knoppen. Mooi vol gebalanceerd woody geluid, veel volume.

JF Stetson Bolmandoline

JF Stetson & co Bolmandoline

Deze JF Stetson & Co Mandoline is circa 100 jaar oud en gemaakt door de Vega Company in Boston, USA (precies dezelfde ligt in het Nationaal Music Museum van de Universiteit van South Dakota). Met een puntgave Rio palissander bol, spruce top, ebben toets met paarlemoeren inleg spat de kwaliteit en vakmanschap ervan af. Originele tuners zien er als nieuw uit en werken soepel. Oude barst in het bovenblad is gestabiliseerd. Nieuwe frets en lage actie zorgen voor perfecte bespeelbaarheid. Mandoline ziet er niet alleen mooi uit maar klinkt ook nog eens geweldig!

Gibson A50 mandoline

Gibson Mandoline A50

Deze meest luxe A stijl mandoline van Gibson is gemaakt eind jaren dertig. Lastig om het exacte jaartal te noemen maar paarlemoeren ingelegd logo duidt hierop. Voor zijn leeftijd ziet de lak er nog fantastisch uit. Behalve een gestabiliseerde barst bij het staartstuk is de licht tabacco sunburst lak onaangetast. Met de hand gestoken Spruce top met Maple (esdoorn) body. C-profiel hals is van Mahonie gemaakt. De Rio palissander toets is licht ge'dressed' en speelt met fijne lage actie van de snaren. De tuners zijn origineel. Tailpiece is wel oud maar niet origineel. De verstelbare brug heb ik zelf gemaakt uit een stukje Palissander. Eventuele slagplaat kan worden gemaakt van oud celluloid materiaal. Schitterende sound met chop maar heeft ook veel volume als je er zacht op speelt. Tikje anders maar zeker niet minder dan de onbetaalbaar geworden F-style mandolines van Gibson.

Stradolin A-style Mandoline jaren 30

Stradolin A-style mandoline jaren '30

'If you can't afford a gibson buy a Stradolin' schijnt Bill Monroe ooit gezegd te hebben en dat is bij deze jaren 30 A-style mandoline ook helemaal waar. Zeer resonante, woody sound met flinke chop die zeker niet onder doet voor een Gibson a-style mandoline. Met de 9 fret 'to the body' hals zit de brug wat meer in het midden van de klankkast dan bij moderne mandolines. Massieve Spruce sunburst top met gevlamd Esdoorn/Berken body (gelamineerd). De frets zijn ge'redressed'. De wat breder dan normale hals is daardoor ook weer kaarsrecht en speelt mooi licht. Originele tuners, brug, slagplaat en staartstuk. Ik heb een reset van de hals moeten doen om weer genoeg hoogte te krijgen bij de brug. Daarbij een nieuwe 'heelcap' gemaakt. Lak ziet er verder nog goed uit afgezien van hier en daar wat schilfers zwarte lak bij de hals en craquele over de hele kast. Echte randinleg (geen geverfd streepje). Enfin zeer mooie Bluegrass/old time music mandoline.

Regal reverse scroll Mandoline jaren '30

Regal A-style mandoline met reverse scroll

Dit is een A-style archtop mandoline uit de jaren dertig met reverse scroll gemaakt door Regal (Chicago, USA). Voor zijn leeftijd ziet ie er nog verbazend goed uit. Originele mechanieken, brug en staartstuk zien eruit alsof ze er gisteren zijn opgezet. Mooie sunburst finish ook op de hals (type sunburst en de kop verraden dat ie door de Regal company is gemaakt). De toets is opnieuw gefret daarbij is deze ook weer recht geschaafd en speelt weer heel licht en fijn. Enfin mooie subtiele mandoline met woody geluid en redelijk groot volume maar met ms wat minder 'bark' dan gebruikelijk.

Levin Octaaf (Octavo) Mandoline 1950

Levin octaaf Mandoline 1950

Vrij zeldzame Levin Octaaf Mandoline (model 80) gemaakt rond 1950 in Zweden. Er moest weer heel wat gebeuren om deze Mandoline bespeelbaar te krijgen. Oa het recht schaven van de palissander toets en het refretten was het meeste werk. het resultaat mag er natuurlijk zijn. Heel mooie klank richting Ierse Bouzouki. Klankkast is gemaakt uit Esdoorn met een Spruce top. Sunburst lak ziet op een paar butsen na nog best goed. Originele mechanieken, slagplaat en tailpiece. Alleen palissander/benen brug heb ik zelf gemaakt.