Vintage mandolines

De mandolines die ik restaureer en verkoop zijn:

  • Bolmandolines (van Italiaanse en Amerikaanse bouwers). Deze mandolines met een bolle achterkant waren erg populair in de eerste helft van de vorige eeuw in tal van mandoline-orkesten.
  • Amerikaanse A-style, F-style archtop mandolines hebben net als de archtop gitaren een bolle boven- en achterkant. Archtop mandolines worden veel bespeeld in de folk, country, bluegrass en oldtimey muziek.     
  • Flattop mandolines met een platte boven- en achterkant. Zij worden veel gebruikt in folkmuziek

Alle mandolines zijn gerestaureerd, speelklaar en voorzien van nieuwe snaren. Ik probeer de mandolines bij restauratie zo origineel en authentiek mogelijk te houden. Alleen voor de verbetering van de bespeelbaarheid maak ik de hals soms wat dunner, geef ik de toets een radius en wordt bijvoorbeeld de mandoline voorzien van nieuwe (retro) tuners.

Levin mandoline Model 54

Levin flattop model  54

Vintage Levin flattop mandoline model 54. Levin mandolines zijn makkelijk te dateren, deze heeft nummer 295048, komt uit 1952 en heeft in tegenstelling tot de wat oudere modellen een ovaal klankgat. Levin gebruikt alleen maar hoge kwaliteit massief hout: sparren top, berk zij- en achterkant en een noten toets. Alle hardware is origineel met gecompenseerde ebben brug en origineel label. Mooi gebalanceerd sprankelend geluid.

Gibson A50 mandoline

Gibson Mandoline A50

Deze meest luxe A stijl mandoline van Gibson is gemaakt eind jaren dertig. Lastig om het exacte jaartal te noemen maar paarlemoeren ingelegd logo duidt hierop. Voor zijn leeftijd ziet de lak er nog fantastisch uit. Behalve een gestabiliseerde barst bij het staartstuk is de licht tabacco sunburst lak onaangetast. Met de hand gestoken Spruce top met Maple (esdoorn) body. C-profiel hals is van Mahonie gemaakt. De Rio palissander toets is licht ge'dressed' en speelt met fijne lage actie van de snaren. De tuners zijn origineel. Tailpiece is wel oud maar niet origineel. De verstelbare brug heb ik zelf gemaakt uit een stukje Palissander. Eventuele slagplaat kan worden gemaakt van oud celluloid materiaal. Schitterende sound met chop maar heeft ook veel volume als je er zacht op speelt. Tikje anders maar zeker niet minder dan de onbetaalbaar geworden F-style mandolines van Gibson.

Stradolin A-style Mandoline jaren 30

Stradolin A-style mandoline jaren '30

'If you can't afford a gibson buy a Stradolin' schijnt Bill Monroe ooit gezegd te hebben en dat is bij deze jaren 30 A-style mandoline ook helemaal waar. Zeer resonante, woody sound met flinke chop die zeker niet onder doet voor een Gibson a-style mandoline. Massieve Spruce sunburst top met Berken/esdoorn body. De frets zijn ge'redressed'. De wat breder dan normale hals is daardoor ook weer kaarsrecht en speelt mooi licht. Originele tuners, brug, en staartstuk. Lak/sunbiurst ziet er nog redelijk tot goed uit afgezien van hier en daar wat deukjes en schilfers zwarte lak weg bij de hals en craquele over de hele kast. Echte randinleg (geen geverfd streepje). Enfin mooie Bluegrass/old time music mandoline.

Levin folk flattop mandoline Rosalie 1952

Levin Flattop mandoline Rosalie

Mooie vrij grote folk flattop mandoline gemaakt door Levin Zweden. Model nr is 44 Rosalie. Serienr 276993 dateert hem uit 1952. Massieve spruce top met mahonie hals en body. Origineel staartstuk, tuners en Palissander brug. Slagplaat ontbreekt maar kan evt worden gemaakt van 2 mm celluloid (zonder extra kosten). Lak ziet er nog geweldig uit. Frets zijn ge'dressed'. Hals is relatief vrij breed dus genoeg plek voor je vingers. Actie van de snaren is mooi laag waardoor ie mooi licht speelt. Geluid is vol, groots, folky.

Kay kraft A style Mandoline

Kay Kraft mandoline

Kay kraft Mandoline gemaakt eind jaren dertig begin veertig Chicago USA. Mandoline heeft een massieve spruce top met een esdoorn gelamineerde body. Tuners, tailpiece en zwarte celluloid slagplaat (niet op de foto) zijn origineel. Mooie sunburst roodbruine lak ziet er nog goed uit voor zijn leeftijd. Op de hals is de lak wel wat versleten door het vele spelen maar dat is net mooi en voelt heel lekker. Nek is trouwens gereset zodat je weer wat meer hoogte krijgt (en daardoor meer volume) bij de brug. Frets zijn opnieuw gedressed. Verstelbare Palissander brug heb ik getopped met been voor iets luidere meer punchy toon. Ideaal voor bluegrass en old timey music.

Levin Mandola 1927

levin flattop mandola 1927 model 475

Dit is een flattop Mandola gemaakt door Levin uit Zweden. Je zou het niet zeggen maar deze Mandola is uit 1927 (nr 62959, model 475). Lak ed ziet er nog geweldig uit voor zijn/haar leeftijd. Opvallend is de vrij gebogen esdoorn achterkant. Top is gemaakt van vuren (fichte, spruce) Ik heb een nieuwe brugbeentje en nut gemaakt van been. Verders origineel staartstuk en mechanieken van waverly (Amerikaans) werken nog perfekt. C-profiel hals is recht en speelt comfortabel. Frets zijn opnieuw ge"dressed". Nieuwe d'addario mandola snaren. Mooie open woody sound