Andere vintage gitaren

Andere vintage gitaren zijn de klassieke of Spaanse gitaar, de elektrische, de lapsteel-, hawaiien, resonator-, Russische en romantische gitaar. 

Al deze gitaren zijn gerestaureerd, speelklaar en voorzien van nieuwe snaren. Ik probeer de instrumenten bij restauratie zo origineel en authentiek mogelijk te houden. Alleen voor de verbetering van de bespeelbaarheid maak ik de hals soms wat dunner, geef ik de toets een radius en wordt bijvoorbeeld de gitaar voorzien van nieuwe (retro) tuners.

franse 'manouche' gitaar

Franse 'manouche' gitaar

Franse 'manouche' gitaar waarschijnlijk gemaakt in de buurt van Parijs (beuscher, Mirancourt ?) in de jaren 50. Mooi simpel design van klankkast en rosette. Zeer licht gebouwd met een 'spruce' top, gelamineerd gevlamd esdoorn klankkast en beuken hals. De palissander toets is opnieuw gefret. De hals heeft een vrij dun c-profiel waardoor ie (met gespannen snaren) licht gebogen is en wat hogere actie heeft rond de middelste frets. Originele tuners, snarenhouder en simpele palissander brug. Percussieve droge, luide sound, lastig te omschrijven deze moet je gewoon horen.

Harmony H1270 12-snarig Sovereign Jumbo

Harmony H1270 12 string

Deze 12 string werd door Harmony gebouwd tussen 1963 en 1971, Chicago USA. Klankkast is gelijk aan de Sovereign H1260 jumbo gitaren uit die tijd. Massief Honduras mahonie klankkast en nek dus met spruce top, Rio palissander toets en zadel. Nek is wel wat breder, dikker en 12 fret to the body. Ladderbraced dus denk meer aan de Leadbelly sound met zijn Stella dan moderne 12 snarige gitaren. Wat directer, luider meer bluesy geluid ( bekijk filmpje van Mike Russo). Opvallend ten opzicht van de huidige 12 strings is natuurlijk ook het tailpiece en het losse zadel (zit niet vast op de klankkast) met "dubbele" brug. De achterste is voor de spreiding van de snaren. Tailpiece, zadel, slagplaat en tuners zijn allemaal origineel. Zadel is voorzien van nieuwe beentjes (been). Frets zijn opnieuw gedressed. Nek is opnieuw gezet. Lak van de gitaar is in bijna mint conditie. Actie van de snaren is mooi laag, nek is recht dus deze gitaar is goed/licht te bespelen maar hou wel rekening met 'chunky' en bredere nek dan bij huidige 12 strings.