Andere vintage gitaren

Andere vintage gitaren zijn de klassieke of Spaanse gitaar, de elektrische, de lapsteel-, hawaiien, resonator-, Russische en romantische gitaar. 

Al deze gitaren zijn gerestaureerd, speelklaar en voorzien van nieuwe snaren. Ik probeer de instrumenten bij restauratie zo origineel en authentiek mogelijk te houden. Alleen voor de verbetering van de bespeelbaarheid maak ik de hals soms wat dunner, geef ik de toets een radius en wordt bijvoorbeeld de gitaar voorzien van nieuwe (retro) tuners.

franse 'manouche' gitaar

Franse 'manouche' gitaar

Franse 'manouche' gitaar waarschijnlijk gemaakt in de buurt van Parijs (beuscher, Mirancourt ?) in de jaren 50. Mooi simpel design van klankkast en rosette. Zeer licht gebouwd met een 'spruce' top, gelamineerd gevlamd esdoorn klankkast en beuken hals. De palissander toets is opnieuw gefret. De hals heeft een vrij dun c-profiel waardoor ie (met gespannen snaren) licht gebogen is en wat hogere actie heeft rond de middelste frets. Originele tuners, snarenhouder en simpele palissander brug. Percussieve droge, luide sound, lastig te omschrijven deze moet je gewoon horen.

Harmony H1270 12-snarig Sovereign Jumbo

Harmony H1270 12 string

Deze 12 string werd door Harmony gebouwd tussen 1963 en 1971, Chicago USA. Klankkast is gelijk aan de Sovereign H1260 jumbo gitaren uit die tijd. Massief Honduras mahonie klankkast en nek dus met spruce top, Rio palissander toets en zadel. Nek is wel wat breder, dikker en 12 fret to the body. Ladderbraced dus denk meer aan de Leadbelly sound met zijn Stella dan moderne 12 snarige gitaren. Wat directer, luider meer bluesy geluid ( bekijk filmpje van Mike Russo). Opvallend ten opzicht van de huidige 12 strings is natuurlijk ook het tailpiece en het losse zadel (zit niet vast op de klankkast) met "dubbele" brug. De achterste is voor de spreiding van de snaren. Tailpiece, zadel, slagplaat en tuners zijn allemaal origineel. Zadel is voorzien van nieuwe beentjes (been). Frets zijn opnieuw gedressed. Nek is opnieuw gezet. Lak van de gitaar is goed met hier en daar wat chips verdwenen. Actie van de snaren (nieuwe d'addario 010-050) is mooi laag, nek is recht dus deze gitaar is goed/licht te bespelen maar hou wel rekening met 'chunky' en bredere nek dan bij huidige 12 strings.

Hybride cutaway Jazz Gitaar

Hybride jazz gitaar

Dit is naar mijn mening door een luthier gebouwde gitaar. Er zit verder geen label of iets dergelijks in dus lastig te achterhalen waar en wanneer de gitaar gebouwd is maar ik schat jaren zeventig/tachtig Duitsland of Frankrijk. Mooie kostbare houtsoorten gebruikt zoals massief gevlamd esdoorn klankkast, rio palissander toets en brug, massief spruce top met een soort van Maccaferri bebalking binnenin (zit tussen ladderbraced en klassiek in). Mooie houten binding. Ik heb er zelf Schaller mechanieken opgezet en kop enigszins gewijzigd (palissander opdik fineer bijvoorbeeld). Ook een soort manouche gitaar pin-zadel (is origineel) maar dan net even anders. Ook ebben nut met 0-fret is net even anders. Lak is heel dun (ik vermoed schellak) en heeft hier en daar (vooral bovenblad) wat deukjes en slijtage plekken opgelopen. Nieuwe Argentine maccaferri snaren zitten erop. Toets is opnieuw gefret. Lichte D profiel hals is vrij breed (bijna klassiek) maar speelt super fijn oa door lage actie van de snaren. Geluid is iets speciaals, luid maar warmer dan de meeste manouche gitaren. Zit een beetje tussen manouche en klassiek in.